سرور Server در پشتیبانی شبکه های کامپیوتری نقش بسیار مهمی دارند ، چرا که بستر شبکه را تشکیل می دهند و بر روی آنها سرویس های بسیار زیادی با توجه به مجموعه و نیاز کارفرما راه اندازی می شود. خیلی از افراد تنها اسم سرور را شنیده اند و چون چیز زیادی از آن نمی دانند فکر می کنند که یک سخت افزار خیلی خاص است .
در خاص بودن آن شکی نیست اما نه آنطور که همه فکر می کنند ، برای این که بیشتر درباره ی آن بدانید می توانید در ادامه همراه ما باشید تا به طور ساده با سرور و ویژگی های آن آشنا شوید. با سیمیا سیستم همراه باشید تا درباره سرور بدانید.
فهرست مطالب
سرور Server چیست؟
سرور یک کامپیوتر است با ویژگی های خاص تر ، به عبارتی سرور کامیپوتری است که یک سر و گردن نسبت به کامپیوتر های دیگر برتری دارد . این برتری شامل منابع سخت افزاری ، کیفیت ساخت قطعات ، کیفیت سیستم خنک کننده ، تعداد سخت افزار هایی نظیر پاور ، کارت شبکه و مواردی از این دست . در زیر به طور مفصل درباره تفاوت های سرور ها با کامپیوتر های دیگر صحبت خواهیم کرد.
سرور به کامپیوتری گفته می شود که وظیفه ی آن سرویس دادن است ، کامپیوتر هایی که کاربران عادی از آن استفاده می کنند سرویس گیرنده هستند و این سرویس گیرنده ها سرویس های مورد نیاز خود را سرور هایی که وظیفه سرویس دهنده را دارند دریافت می کنند.
یک کامپیوتر خانگی هم که سیستمهای دیگر به آن متصل هستند و خدمات دریافت میکنند، یک سرور به شمار میآید. در حقیقت تنها تفاوت آن با سایر کامپیوترهای خانگی امکان اتصال آن به شبکه و ارائه خدمات به سایر سیستمها است. این کار به کمک برنامهها و تنظیماتی که بر روی آن پیاده شده اند، امکان پذیر میشود. برای مثال زمانی که شما سایتهای مختلفی را در مرورگر خود وارد میکنید و به استفاده از خدمات آنها میپردازید، در واقع شما نقش سرویس گیرنده یا همان کلاینت را بازی میکنید.
همچنین سیستمی هایی که تحت شبکه به شما این خدمات را ارائه میکنند، سرور یا سرویس دهنده نام دارند. بنابراین شبکه جهانی اینترنت بر پایه ارتباط میلیونها سرور و سرویس گیرنده شکل گرفته است که روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود. معمولا منظور از سرور به صورت عامیانه، به مفهوم آن در زمینه وب هاستینگ اشاره دارد. در زمینه وب هاستینگ، سرور معمولا یک ابر رایانه است که به لحاظ سخت افزاری از سیستمهای معمولی بسیار قدرتمندتر است.
همچنین این رایانهها همیشه متصل به شبکه جهانی اینترنت و در دسترس خواهند بود. اینگونه سرورها فضای مورد نیاز برای ذخیره اطلاعات مربوط به وب سایتها و سایر نرم افزارهای تحت وب را فراهم میسازند. بنابراین کاربران قادر خواهند بود همیشه به اطلاعات این سایتها و نرم افزارها دسترسی داشته باشند.
تفاوت سرور با کامپیوتر
تفاوت اصلی سرور با کامپیوتر های دیگر قدرت سخت افزاری آن ها است، حال سوالی که در اینجا پیش می آید این است که چه نیازی است که سرور قدرت سخت افزاری بالاتری داشته باشد. همان طور که گفتیم سرور کامپیوتر سرویس دهنده است ، ولی آیا این کامپیوتر تنها به یک نفر سرویس می دهد ، قطعا خیر ، قاعدتا سرور ها در مواقعی راه اندازی می شوند که نیاز به سرویس دهی از 10 نفر به بالا وجود داشته باشد. پس به همین دلیل نیاز است تا قدرت سخت افزاری بیشتری نسبت به کامپیوتر های دیگر داشته باشد و به همین دلیل کیفیت ساخت قطعات نیز باید به همان اندازه بالا باشد.
پاور سرور
حتی تعداد برخی سخت افزار ها در سرور ها بیشتر از یک عدد است ، به عنوان نمونه در برخی از سخت افزار ها از دو عدد پاور استفاده می شود که اگر در حین کار یکی از آن ها دچار ایراد شد و نتوانست کارش را به درستی انجام دهد ، پاور دیگر نقش بکاپ را بازی می کند و اتوماتیک وارد مدار می شود.
کارت شبکه سرور
همچنین در برخی از سرور ها از دو یا چهار کارت شبکه استفاده می شود که استفاده هایی از جمله بکاپ دارد. ولی همیشه علت استفاده ی بیش از یک سخت افزار در سرور ها دلیل بر داشتن بکاپ نیست ، به عنوان مثال همین استفاده بیش از یک کارت شبکه می تواند علاوه بر اینکه نقش بکاپ را بازی کند ، نقش تقسیم بار و افزایش سرعت ارتباطی را در بر داشته باشد.
پردازنده سرور Server
در برخی از سرور ها نیز از دو سوکت پردازنده استفاده می شود و شما می توانید بر روی هر دوی آنها پردازنده ای قرار دهید تا از قدرت هر دو پردازنده به منظور افزایش کارایی استفاده کنید ، از طرفی اگر یکی از پردازنده ها یا سوکت ها آن ها دچار ایراد شدند می توانید به صورت موقت با کاهش کارایی سرویس های خود را همچنان اجرا کنید و یا اینکه سرویس های غیر ضروری و یا کم اهمیت تر را غیر فعال کنید تا سرویس های اصلی با حفظ کارایی بتوانند به کار خود ادامه دهند.
هارد سرور
همانگونه که گفته شد سرور ها وظیفه ی سرویس دهی به چند دیوایس را دارند به همین دلیل هارد های سرور ها نیز به گونه ای طراحی شده اند که بتواند بدون افت کیفیت این کار را به درستی انجام دهند. سرعت دور هارد دیسک های سرور ها اکثرا 5400rpm یا 5400 دور دقیقه است . برخی از تولید کنندگان هارد هایی با سرعت 7200 دور برای کامپیوتر ها دسکتاپ عرضه می کنند و به ندرت استفاده می شود.
سرعت هارد سرور Server
هاردها در سرور ها به طور معمول سرعتی با 10000 rpm دارند. در برخی موارد از هارد های با سرعت 15000rpm نیز استفاده می شود. دلیل تعداد دور بالاتر هارد های سرور نسبت به کامپیوتر های دسکتاپ سرعت مورد نیاز بیشتر سرور ها برای سرویس دهی به کامپیوتر های دسکتاپ است و باید بتواند این موضوع را پاسخ گو باشد.
در بسیار از سرور ها نیز از چند هارد استفاده می شود و غالبا به صورت raid مورد استفاده قرار می گیرند. همانطور که گفته شد دلیل اینکار هم بکاپ است و هم افزایش سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات
رم سرور
ظرفیت رم در سرور ها جز مهم ترین موضوعاتی است که درباره ی آنها مطرح است. در سرور ها به دلیل سرویس دهی به تعداد زیاد از کلاینت ها و همچنین بحث مجازی سازی ، ظرفیت بالای رم نقش اساسی در بازدهی ایفا می کند. در فناوری مجازی سازی شما چندین سرور نرم افزاری در قالب یک سرور سخت افزاری دارید و هر کدام از این سرور ها میزان معینی رم را با توجه به سرویس های خود نیاز دارند.
فن سرور
بحث خنک کنندگی در سرور ها نیز از جمله موارد بسیار مهمی است که در میزان بازدهی و طول عمر آنها تاثیر مستقیمی دارد. اگر به اتاق سرور رفته باشید حتما متوجه دمای پایین آن جا شده اید! این موضوع نه تنها برای سرور ها بلکه برای تمامی قطعات الکترونیکی که در اتاق سرور مورد استفاده قرار می گیردند بسیار مورد توجه است و دمای مناسب به منزله افزایش بازدهی و طول عمر آن ها می شود .
در سرور های سری DL تعداد فن های زیادی با دور بالا تعبیه شده است و دلیل این موضوع اهمیت گردش هوا و خنک سازی آن ها می باشد. از طرف دیگر همانطور که می دانید قیمت تجهیزات اتاق سرور Server نسبت به کامپیوتر های دیگر به طور قابل توجهی بالاتر است ، پس چه بهتر در حفظ و نگهداری آن ها کوشا باشیم.
اندازه سرور
فضا و اندازه سرور از جمله مواردی است که شاید توجه زیادی به آن نشود ، سرور های HP غالبا در دو نوع ML و DL وجود دارند. نوع ML به صورت ایستاده است و حدود 4 یونیت فضا در در رک شبکه اشغال می کند. به بیانی دیگر اندازه کیس های دسکتاپ معمولی ساخته می شوند. نوع دیگر سرور ها که قیمت بالاتری دارند و پیشرفته تر هستند نوع DL هستند که تنها 1 یونیت فضا در رک شبکه اشغال می کنند . به بیانی دیگر طراحی آن ها به گونه ای بوده است تا از عمق رک نهایت استفاده شود تا در نهایت تجهیزات بیشتری بتوانند در رک شبکه قرار بگیرند .
انواع سرور Server
همان طور که گفته شد سرور ها از لحاظ به کلی به دو نوع ML و DL ساخته می شوند که نوع ML از لحاظ ظاهری شبیه که کیس های دسکتاپ معمولی هستند و فضای بیشتری را در رک شبکه اشغال می کنند ، این سرور ها غالبا قیمت های پایین تری به نوع DL دارند و سخت افزار آن ها نیز ضعیف تر است ، به عبارتی طراحی آن ها برای مجموعه های بین 10 تا 20 کاربر بوده است ، البته این موضوع به صورت نسبی است و بستگی به کارفرما دارد که در مجموعه خود نیاز به چه سرویس هایی دارد.
نوع دیگر سرور DL نام دارد که 1 تا 2 یونیت در شبکه اشغال می کند ، این سرور ها قابلیت ارتقاع بیشتری را نسبت به سرور های ML در اختیار قرار می دهند و برای مجموعه های طراحی و ساخته شده اند که تعداد سرویس های زیادی در شبکه خود دارند و یا به تعداد زیادی از کاربران باید سرویس دهی کنند.
پس از اینکه دانستیم سرور چیست ، میخواهیم با انواع سرورها از نظر نوع ارتباطی آشنا شویم. اگر سرور وظیفه ارائه خدمات را فقط به سیستمهای محدودی داشته باشد، آن را سرور تحت شبکه مینامیم. بر این اساس این سرورهافقط در یک شبکه داخلی و خصوصی فعال هستند. پس سیستمهای موجود در این شبکه توسط این سرور مدیریت میشوند و نیازها و سرویسهای خود را دریافت میکنند.
این سرورها معمولا برای مجموعههای ادارای و شرکتها استفاده میشوند. برای مثال معمولا دانشگاه ها، از شبکه داخلی برای ارائه خدمات مختلف به کارمندان و دانشجویان خود استفاده میکنند. همچنین در گیم نتها معمولا یک سیستم به عنوان سرور در شبکه داخلی عمل میکند.
از طرفی دیگر اگر سرورهای یک شبکه از طریق شبکه جهانی اینترنت با سایر سیستمهای دیگر ارتباط برقرار کنند، به آن ها سرورهای اینترنتی میگویند. سرورهای اینترنتی در حقیقت ابر رایانه هایی همیشه روشن و قدرتمند هستند، که در تمام طول روز در حال خدمات رسانی میباشند. سرورهای اینترنتی از نظر عملکرد و نوع به دستههای مختلفی تقسیم بندی میشوند. مهمترین فاکتور و ویژگی سرورهای اینترنتی امنیت و پایداری آنها است.
سرور اینترنتی با استفاده از ویژگی Nameserver از یکدیگر متمایز میشوند. Nameserver نام اختصاصی هر سرور در فضای اینترنت است. Nameserverها را میتوانیم در دنیای واقعی، مشابه کد ملی افراد بدانیم. سرورهای اینترنتی در تمام کسب و کارهایی که بر بستر اینترنت فعالیت میکنند، مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال سایت سون لرن را در نظر بگیرید. تمام اطلاعات سایت از جمله رابط کاربری، اطلاعات مربوط به کاربران، ویدئوهای آموزشی و تقریبا هر آنچه در بستر سیمیا سیستم قابل مشاهده است در سرورهای اینترنتی نگه داری میشوند.
برند های سرور Server
دو تا از محبوب ترین برند های تولید کننده سرور dell و HP هستند که در میان آن ها HP محبوبیت بالاتری دارد، هر دوی این برند های مدل های مختلفی را با توجه به نیاز کاربران ارائه و تولید کرده اند.
انوع سرورها از نظر کاربرد
سرورها انواع مختلفی دارند که هر یک از آنها برای کاربردی به خصوص ایجاد شده است. این سرورها کارهای مختلفی را انجام میدهند از جمله خدمات ایمیل، ویدئو، میزبانی وب سایتها و… برخی از پرکاربردترین انوع سرورها از نظر کاربرد عبارتند از :
- File Server : از این سرورها برای ذخیره فایلها استفاده میشوند و وظیفه دارند که این اطلاعات را از طریق شبکه در اختیار کلاینتها قرار دهند. این سرورها پایه ایترین و قدیمیترین سرورهای استفاده شده در حوزه شبکه هستند.
- Game Server : یک سرور بازی سروری است که تمام وقایع در یک بازی ویدیویی چند نفره در آن اتفاق میافتند. افرادی که قصد دارند به صورت چند نفره بازی کنند باید به یکی از این گیم سرورها متصل شوند. گیم سرورها به دو دسته گیم سرورهای شبکه داخلی و گیم سرورهای اینترنتی تقسیم میشوند.
- Database Server : سرور پایگاه داده به سروری میگویند که پایگاه داده ای را که کلاینتها یا سیستمهای تحت شبکه از آن استفاده میکنند، در اختیارشان قرار میدهد. تمامی اطلاعات دیتابیسدر این سرور به ذخیره سازی و پردازش میشوند.
- Application Server : این سرور نوع خاصی از سرور پایگاه داده است. با این تفاوت که نرم افزاری هم که کلاینتها از آن استفاده میکنند مانند دیتابیس در سرور نصب شده است.
- Web Server : از سرورهای وب برای میزبانی سایتها استفاده میشود. این سرورها وظیفه دارند که دادههای مربوط به یک سایت را ذخیره و به مرورگر وب کاربران در سراسر شبکه وب ارسال کنند.
- Mail Server : همانطور که از نام این سرورها مشخص است هدف از ایجاد و بکارگیری آنها ارسال ایمیل به کاربران است. ایمیل سرورها برای مدیریت کارهای مربوط به ایمیلها از سرویسهای ایمیل یا Web mailها استفاده میکنند.
- Proxy Server : از این سرور به عنوان یک رابط میان سرور اصلی و کلاینت استفاده میشود. روش کار این سرورها مانند VPNهای شخصی است. یعنی پس از این که این سرور اطلاعات را بررسی کرد، آنها را به سرور اصلی منتقل میکند.
- Audio/Video Server : این سرورها محتوای چند رسانه ای را برای وب سایتها فراهم میکنند و به کاربران اجازه میدهند که محتوای چند رسانه ای را پخش و یا دریافت کنند.
تفاوت سرورها با کامپیوترهای معمولی
سرورهای حرفه ای از ابعاد مختلفی با کامپیوترهای خانگی و معمولی تفاوت دارند. به صورت کلی برخی از این تفاوتها را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- سخت افزارهایی که برای سرورها استفاده میشوند، با سیستمهای خانگی متفاوت هستند.
- سرورها در طول شبانه روز به کامل روشن و در دسترس هستند.
- سرورها نیاز به ابزارها کنترلی از جمله موس، کیبورد و… ندارند.
- برای جلوگیری از به خطر افتادن امنیت سرورها، از آنها در محل هایی به نام دیتاسنتر (Datacenter) نگهداری میشود.
- معمولا سرورها در محفظههای خاصی نگهداری میشوند که به آنها رک یا Rack میگویند.
- مجموعه ای از این رکها در قفسه هایی به نام کیج (Cage) قرار میگیرند.
- معمولا در دیتاسنترها تیم هایی مختصص برای مدیریت سرورها مستقر هستند تا در صورت هرگونه مشکلی، آن را به سرعت برطرف کنند.
سیستم عاملهای سرور Server
نوع نرم افزار و سیستم عامل مورد استفاده در سرورها میتواند متفاوت باشد. انتخاب نوع سیستم عامل و نرم افزارهایی که بر روی سرور نصب شده اند به اهداف و نیازهای مورد نظر مدیران سایتها و سایر کسب و کارها بستگی دارد. سیستم عاملها و نرم افزارهایی که استفاده از آنها در سرورها رایجتر است، عبارتند از :
- سیستم عامل لینوکس : تمامی توزیعات لینوکس قابلیت نصب بر روی سرورها را دارند .
- سیستم عامل ویندوز : تمامی ورژنهای ویندوز از قابلیت نصب بر روی سرورها پشتیبانی میکنند .
- نرم افزارهای مجازی ساز : در برخی از سرورها از نرم افزارهای مجازی ساز مانند Vmware ESX استفاده میشود.
نتیجه گیری
سرورها سیستمهای قدرتمندی هستند که برای اهداف مختلف و سرویس دهی به سایر سیستمها ساخته شده اند. این سیستمها باید قادر به پاسخگویی تعداد زیادی از درخواستها و کاربران بر بستر اینترنت باشند. بنابراین انتخاب سرور مناسب برای سایت، نرم افزار و… امری بسیار مهم است که میتواند بر کسب و کار شما تاثیری مستقیم بگذارد.
معرفی پراکسی سرور
پراکسی سرور به عنوان یک واسطه بین یک برنامه سرویس گیرنده و یک سرور خارجی برای روند فیلتر کردن درخواست ها برای بهبود عملکرد و به اشتراک گذاری اتصالات عمل می کند. پراکسی یا پراکسی سرور برنامه واسطه ای بین کاربر داخلی شبکه و اینترنت است که قایلیت های زیادی برای حفظ امنیت، نظارت مدیریتی، کنترل کاربران و سرویس های زخیره سازی دارد. پراکسی سرور قایلیت ایجاد فیلترهای خاص را برای فراهم کردن امنیت بیشتر در شبکه ایجاد می کند.
معرفی وب سرور Web Server
این نوع سرور یعنی وب سرور یک فایل را از طریق مرورگر وب به وسیله بارگذاری یک فایل از یک دیسک و انتقال آن از طریق شبکه به مرورگر وب کاربر به اشتراک می گذارد. این تبادل توسط HTTP بین مرورگر و سرور انجام می شود. سرور یک رایانه است که چندین وب سایت را میزبانی می کند. میزبانی بدین معنی است که تمام صفحات وب فایل هایی که برای پشتیبانی نیاز دارند در آن رایانه موجود است. سرور هر صفحه وب را از وب سایت میزبانی شده به هر مرورگری که کاربر از طریق آن درخواست را ارسال کرده، برای هر درخواست کاربر ارسال می کند.
سوالات متداول:
تفاوت سرورهای مجازی و هاست نیمه اختصاصی چیست؟
به طور خلاصه می توان گفت که در سرویس های هاست نیمه اختصاصی یک سرور Server مجازی تدارک می بینند و مشترکین امکان دسترسی به روت سرور مجازی را ندارند. اما در سرویس های مجازی ، سرور مجازی را به صورت کامل در اختیار مشترک قرار می دهند.
نوع سیستم عامل های قابل نصب بر روی سرور مجازی چیست؟
امکان نصب سیستم عامل های لینوکس و مایکروسافت وجود دارد.
سرعت سرور به چه عواملی بستگی دارد؟
کیفیت پورت سرور شما، فاصله زمانی و مکانی سرور های شما، هارددیسک سرور Server مقابل که فایل مورد نظرشما روی آن قرار دارد و…
اهمیت محل قرارگیری سرور و تاثیر آن برسرعت سایت چیست؟
محل قرارگیری سرور بر سرعت، امنیت و سئو سایت بسیار تاثیر دارد.
چگونه می توانم هاست و یا سرور مورد نیاز خودم را تشخیص دهم؟
به شما دوستان عزیز توصیه می شود از مشاوره رایگان متخصصین سیمیا سیستم استفاده کنید. آن ها شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی خواهند کرد.